Augustin Zegrean: Şi inchiziţia avea secţie specială pentru cardinali. Probabil de acolo ne-am inspirat cu secţia pentru magistraţi

Ordonanţa de urgenţă a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial miercuri, în contextul în care CSM deja anunțase că astăzi are pe ordinea de zi subiectul concursului pentru secţia specială.

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, anticipează că această ordonanţă va face ca "harababura să fie completă".

„Ordonanța, din cate înțeleg eu la o lectură rapidă, are doar rolul de a urgenta organizarea acestei secții, pentru că înființarea ei a fost stabilită deja prin lege, legea a fost publicată în MO în 13 septembrie, dar se pare că cineva se grăbește foarte tare să-i ancheteze pe judecători și pe procurori”, a spus Augustin Zegrean la Digi24.

În opinia sa, „e gata creat haosul, pentru că o parte din procurorii mebri ai acestei secții vor fi aleși de urgență, vor trebui să fie aleși în termen de 5 zile, să-și depună candidatura, să fie aleși, să fie numiți, trebuie să intre în atribuții pentru că vor prelua și dosarele de la DNA și celelalte parchete, e o grabă foarte mare”.

Zegrean spune că oricum nu vede rostul acestei secții speciale, pentru că în Constituție spune că toți oamenii sunt egali în fața legii, iar magistrații nu ar trebui să aibă alte structuri care să-i cerceteze.

„Și inchiziția avea secție specială pentru cardinali. Probabil de acolo ne-am inspirat”, a mai spus el.

Zegrean amintește că autoritățile au promis că vor respecta recomandările Comisiei de la Veneția. „În schimb, văd că se insistă și se grăbește lumea cu această secție de cercetare a infracțiunilor comise în justiție”, a spus el.

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o Ordonanţă de Urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi, care va fi înfiinţată ca urmare a modificării Legii privind organizarea judiciară, a anunţat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, joi, că sunt asigurate toate resursele necesare pentru operaţionalizarea noii secţii. Declaraţia vine după ce Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanţă privind operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi.

"Avem asigurate toate resursele necesare pentru operaţionalizarea noii secţii", a declarat, joi, Augustin Lazăr, la sosirea la sediul CSM.

Citeşte şi: Tudorel Toader anunţă adoptarea unei OUG pentru operaţionalizarea Secţiei de anchetare a magistraţilor

Sursa articol: aici

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns