loading...
Economie

Comisia Europeană îşi dezvăluie marţi planul pentru finanţarea tranziţiei energetice

Comisia Europeană îşi dezvăluie marţi planul pentru finanţarea tranziţiei energetice
 Comisia Europeană îşi dezvăluie marţi planul pentru finanţarea tranziţiei energetice - Image
Comisia Europeană îşi dezvăluie marţi planul pentru finanţarea tranziţiei energetice

Comisia Europeană va dezvălui marţi la Strasbourg planul său de finanţare a tranziţiei energetice, plan care va avea în centru un „Fond de tranziţie” al cărui obiectiv este să mobilizeze investiţii de până la 100 miliarde de euro, transmite AFP.

Potrivit documentelor consultate de AFP, „Fondul de tranziţie” va fi înzestrat cu 7,5 miliarde euro între 2021 şi 2027 (următorul cadru financiar multianual al UE), conform proiectului Executivului comunitar. Alocarea de bani pentru noul instrument se înscrie în politica de coeziune a UE care, în mod tradiţional, sprijină dezvoltarea regiunilor.

Fondul face parte din ceea ce, la nivel mai general, Comisia Europeană desemnează „mecanismul de tranziţie energetică”. Fondul va fi completat de alte mijloace de finanţare via programe de investiţii ale UE dar şi ale Băncii Europene de Investiţii (BEI).

Prin această propunere legislativă, care va fi ulterior supusă negocierilor între statele membre şi Parlamentul European, Comisia concretizează propunerile preşedintei Ursula von der Leyen. De asemenea, acest dispozitiv este destinat să liniştească ţările din Est care sunt încă reticente să se angajeze în tranziţia energetică, în special când vine vorba de obiectivul privind ajungerea la neutralitatea climatică la orizontul anului 2050. Polonia a refuzat să adere la acest obiectiv cu prilejul summitului european din luna decembrie.

Tranziţia spre o economie europeană cu emisii reduse de dioxid de carbon va costa foarte mult, în special regiunile care sunt încă puternic dependente de energiile fosile, în principal cărbune, din Polonia, Cehia şi Germania.

Mecanismul de tranziţie vizează susţinerea regiunilor unde emisiile de CO2 legate de industrie şi producţia de energie sunt cele mai ridicate, în ideea de a sprijini dezvoltarea de noi tehnologii precum şi reconversia sau pregătirea persoanelor ale căror locuri de muncă sunt legate de combustibilii fosili. AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

US24 NEWS