Donald Trump critică ideea „unei armate europene” a lui Macron: „Foarte insultătoare. Europa să-şi achite contribuţia faţă de NATO”

Preşedintele american Donald Trump a precizat vineri, 9 noiembrie, că este „foarte jignitor” ca omologul său francez, Emmanuel Macron, să sugereze că Europa ar trebui să-şi creeze propria armată, pentru a se proteja de duşmani potenţiali, inclusiv Statele Unite. Aprecierea sa a fost făcută imediat după ce a sosit în Franța, unde se va întâlni chiar cu președintele Macron.

„Președintele francez Macron tocmai a sugerat ca Europa să își construiască propria armată pentru a se proteja de SUA, China și Rusia. Foarte insultătoare (sugestia – n.r.), dar poate că Europa ar trebui să plătească mai întâi partea sa echitabilă din partea NATO, pe care SUA o subvenționează foarte mult!”, a scris Trump pe Twitter.

President Macron of France has just suggested that Europe build its own military in order to protect itself from the U.S., China and Russia. Very insulting, but perhaps Europe should first pay its fair share of NATO, which the U.S. subsidizes greatly!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 9, 2018

”Europenii nu vor fi apăraţi dacă nu se decide constituirea unei armate europene adevărate. Faţă de Rusia, care este la frontierele noastre şi care a arătat că poate fi ameninţătoare (…), trebuie să avem o Europă care să se apere singură mai mult, fără să depindă doar de Statele Unite şi într-o manieră mai suverană”, a pledat şeful statului francez în interviul înregistrat luni, 5 noiembrie, și difuzat a doua zi de postul de radio Europe 1.

Macron citează, fără să numească, ”puteri autoritare care reapar şi se reînarmează la graniţele Europei”. El face apel, de asemenea, la apărare faţă de ”China, Rusia şi chiar faţă de Statele Unite ale Americii”, evocând decizia Washingtonului de a se retrage dintr-un tratat de dezarmare nucleară, ce datează din anii ’80: ”Cine este din aceasta victima principală”, se întreabă el, răspunzând apoi: ”Europa şi securitatea sa”.

De altfel, Franța, alături de Marea Britanie și Germania, regretă decizia lui Trump de a retrage SUA din Acordul nuclear cu Iranul.

Citește și… PROCESUL COLECTIV. Daniel Băluţă, primarul sectorului 4, citat cu mandat de aducere la următorul termen

Post-ul Donald Trump critică ideea „unei armate europene” a lui Macron: „Foarte insultătoare. Europa să-şi achite contribuţia faţă de NATO” apare prima dată în Libertatea.ro.

(citeste mai departe aici)
Sursa articol: aici

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns