Externe

În turneu prin fosta URSS, Mike Pompeo laudă reformele din Uzbekistan

În turneu prin fosta URSS, Mike Pompeo laudă reformele din Uzbekistan
 În turneu prin fosta URSS, Mike Pompeo laudă reformele din Uzbekistan - Image
În turneu prin fosta URSS, Mike Pompeo laudă reformele din Uzbekistan

Secretarul de stat american Mike Pompeo a lăudat luni reformele adoptate de autorităţile din Uzbekistan, încheindu-şi în această fostă republică din Asia Centrală turneul de o săptămână prin regiune, relatează AFP.

Această vizită în Uzbekistan, ţară de 33 de milioane de locuitori şi bogată în hidrocarburi, este semnul „recunoaşterii reformelor” realizate de preşedintele Şavkat Mirzioiev, care i-a succedat în funcţie în 2016 autoritarului Islam Karimov, în urma decesului acestuia, a explicat Pompeo presei.

Mirzioiev a introdus de atunci reforme politice şi economice menite a deschide puţin câte puţin ţara, care funcţionează în continuare sub un sistem în mare parte inspirat din autoritarismul centralist al URSS.

Parteneriatul dintre Uzbekistan şi SUA „se întăreşte rapid”, iar Washingtonul „ajută Uzbekistanul să urmeze în continuare calea reformelor”, a subliniat Pompeo, care s-a întâlnit cu Mirzioiev.

Tot la Taşkent, capitala uzbecă, el s-a întâlnit de asemenea şi cu miniştrii de externe din cinci foste republici sovietice din Asia Centrală – Kazahstan, Tadjikistan, Kîrgîzstan, Turkmenistan şi Uzbekistan.

Conform Ministerului de Externe uzbek, aceste discuţii au vizat Afganistanul, care are frontieră cu Uzbekistan, Turkmenistan şi Tadjikistan.

Pompeo a declarat că Washingtonul îşi doreşte în continuare să obţină un acord de pace pentru Afganistan, atenţionând totodată că talibanii vor trebui „să reducă violenţele” înainte de orice negocieri.

Uzbekistanul a fost ultima oprire din turneul lui Pompeo în fosta URSS, unde a transmis dorinţa Washingtonului de a apăra „suveranitatea” acestor ţări apropiate de Rusia şi de a contracara influenţa Chinei. El s-a deplasat anterior în Ucraina, ţară aflată în dispută cu Moscova, apoi în Belarus şi Kazahstan.

Washingtonul întâmpină dificultăţi în a avea o influenţă reală în Asia Centrală, în contextul în care Rusia şi-a menţinut bazele militare şi se află în fruntea unei alianţe militare şi a unei uniuni economice care implică mai multe ţări din regiune. Toate acestea îi asigură o influenţă constantă, dincolo de legăturile istorice şi culturale.

Asia Centrală este de asemenea legată economic de China, care a inclus-o în proiectul său comercial uriaş al noile drumuri ale mătăsii. AGERPRES/(AS – autor: Ionuţ Mareş, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

US24 NEWS

Lasă un răspuns