Întâlnire NATO-Rusia la Bruxelles pentru a se discuta evitarea unei curse a înarmării și un nou Război Rece

Lideri ai NATO și ai Rusiei se vor întâlni, miercuri, la Bruxelles pentru a discuta o eventuală evitare a unei curse a înarmării în Europa și un nou Război Rece. Întâlnirea are loc după ce SUA au anunţat că se vor retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), încheiat în perioada Războiului Rece, scrie AFP.

Consiliul NATO-Rusia de la Bruxelles va fi precedat de o reuniune a reprezentanţilor din cele 29 de ţări ale Alianţei Nord-Atlantice. În cadrul acestei întâlniri, europenii le vor cere din nou americanilor să revină asupra deciziei de a denunţa Tratatul INF, încheiat în 1987 şi care interzice utilizarea unei serii întregi de rachete cu rază de acţiune variind între 500 şi 5.000 de km, susțin surse diplomatice.

Reuniunea Consiliului NATO-Rusia are loc pe fondul tensiunilor provocate de manevrele desfăşurate în prezent de Alianţă în Norvegia.

Nu a fost comunicat public niciun detaliu privind reuniunea care va avea loc, cel mia probabil, la sediul NATO.

Un diplomat european a indicat totuşi că Moscova a cerut o discuţie cu privire la Tratatul INF.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat săptămâna trecută că abandonarea Tratatului INF ar putea duce la o nouă cursă a înarmărilor şi a avertizat că Rusia va reacţiona în consecinţă dacă SUA vor desfăşura noi rachete pe teritoriul european.

NATO nu susține SUA în noul său conflict cu Rusia, dar acuză Moscova de încălcarea INF prin dezvoltarea unui nou program de rachete cu rază lungă de acţiune, SSC-8. ”Dar aliaţii nu vor un nou Război Rece şi o nouă cursă a înarmărilor”, a avertizat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

Citește și: VIDEO/ La 3 ani după tragedia din Colectiv, parlamentarii nu ştiu ce se comemorează pe 30 octombrie: „Poate fi ziua de naştere a copilului, a nevestei, a mea…”

Post-ul Întâlnire NATO-Rusia la Bruxelles pentru a se discuta evitarea unei curse a înarmării și un nou Război Rece apare prima dată în Libertatea.ro.

(citeste mai departe aici)
Sursa articol: aici

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns