Externe

Ministru britanic, la ultima participare la o reuniune a UE: ”Este o săptămână istorică”

Ministru britanic, la ultima participare la o reuniune a UE: ”Este o săptămână istorică”
 Ministru britanic, la ultima participare la o reuniune a UE: ''Este o săptămână istorică'' - Image
Ministru britanic, la ultima participare la o reuniune a UE: ”Este o săptămână istorică”

Un oficial britanic a asistat miercuri pentru ultima dată la o reuniune ministerială a Uniunii Europene, cu trei zile înaintea datei Brexitului.

Christopher Pincher, ministrul însărcinat cu Europa şi Americile în guvernul condus de Boris Johnson, a fost prezent la Bruxelles la reuniunea miniştrilor responsabili cu afacerile europene.

”Este o săptămână istorică pentru Regatul Unit şi pentru Uniunea Europeană”, a spus el în faţa presei după terminarea discuţiilor. La fel ca toţi responsabilii britanici, Christopher Pincher a insistat că ţara sa doreşte să rămână prietenă cu UE. ”Sperăm să avem o cooperare amicală cu UE, bazată pe un acord de liber schimb”, dar ”aspirăm la o lume foarte diferită şi la o relaţie (cu UE) foarte diferită”, a mai afirmat ministrul britanic.

Colega sa reprezentantă a Franţei, Amélie de Montchalin, şi-a exprimat la rândul ei dorinţa ca Regatul Unit şi UE şi poată ajunge în viitor la o relaţie ”loială şi echilibrată”, în timp ce ministrul german Michael Roth, a cărui ţară va deţine din iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a amintit că nu mai e ”mult timp” pentru negocierea acestei relaţii.

Comisia Europeană îşi va formula luna viitoare obiectivele pentru aceste negocieri. Executivul comunitar va insista cel mai probabil ca Regatul Unit să menţină cât mai multe norme europene, în special cele care privesc drepturile lucrătorilor şi ajutoarele de stat, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susţinând că accesul Regatului Unit la piaţa unică europeană va fi diminuat dacă Londra nu aplică regulile comunitare.

Însă guvernul britanic doreşte să înceteze tratamentul preferenţial pe piaţa muncii pentru cetăţenii comunitari şi să adopte un sistem de imigraţie inspirat din cel australian pentru a limita astfel accesul lucrătorilor imigranţi slab calificaţi. Un alt obiectiv important al Londrei este ca viitoarea relaţie cu UE să nu împiedice încheierea de către Regatul Unit a unor acorduri comerciale cu state terţe, în special cu SUA.

Din punctul de vedere al Londrei, negocierea viitoarei relaţii dintre Regatul Unit şi UE va trebui să se încheie până cel târziu la finalul perioadei de tranziţie post-Brexit, prevăzută pentru 31 decembrie 2020. Considerând acest termen prea ambiţios, europenii au evocat o posibilă prelungire a acestei perioade de tranziţie, idee exclusă până în prezent de Boris Johnson.AGERPRES/(AS – autor: Sorin Popescu, editor: Florin Ştefan, editor online: Ada Vîlceanu)

US24 NEWS

Lasă un răspuns