loading...
Justitie

Nicoleta Ţînţ (CSM): Pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci o componentă a independenţei magistraţilor

Nicoleta Ţînţ (CSM): Pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci o componentă a independenţei magistraţilor
 Nicoleta Ţînţ (CSM): Pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci o componentă a independenţei magistraţilor - Image
Nicoleta Ţînţ (CSM): Pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci o componentă a independenţei magistraţilor

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Nicoleta Ţînţ, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu pentru magistraţi, ci o componentă a independenţei acestora.

„Societatea trebuie să ştie că judecătorii şi procurorii au interdicţii pentru că avem nevoie de judecători care să nu fie cu gândul la nimic altceva decât la dosarul pe care îl au în faţă. Iar când în mod abrupt ataci la maniera care a fost, cred că judecătorii trebuie să utilizeze toate pârghiile legale pentru a determnia puterea legiuitoare să renunţe la acest demers. Legea de eliminare a pensiilor a fost adoptată, iar demersurile au fost de a explica tuturor că pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu pentru magistraţi, ci o componentă a independenţei acestora”, a spus Nicoleta Ţînţ.

Ea a adăugat că aşteaptă decizia CCR.

„Dacă dispoziţiile vor fi considerate neconstituţionale şi legea se va întoarce în Parlament, vom fi un partener de discuţii, iar dacă va intra în vigoare, o vom respecta”, a menţionat preşedintele CSM.

Curtea de Apel Cluj a făcut, luni, bilanţul activităţii sale pe 2019 şi a instanţelor din subordinea sa.

În 2019, la instanţele din cadrul Curţii de Apel Cluj au fost sesizate cu judecarea 155.794 de dosare, mai multe decât cele din 2018 – 150.626 de dosare.

„Urmărind evoluţia parametrilor ce caracterizează volumul de activitate (…) din ultimii trei ani 2017, 2018, 2019, putem constata faptul că, la Curtea de Apel Cluj şi instanţele arondate acesteia, numărul cauzelor de soluţionat, rezultat prin însumarea numărului de dosare rămase nesoluţionate la sfârşitul anului precedent, a fost de 650.977 de dosare, ceea ce reprezintă un număr impresionant de dosare, pentru cele 22 de instanţe din aria de activitate a Curţii”, se arată în bilanţ.

Preşedintele Curţii de Apel Cluj, Denisa Băldean, a spus că a crescut foarte mult mai ales numărul de dosare înregistrate la judecătorii..
AGERPRES/ (A-autor: Marius Septimiu Avram, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

US24 NEWS