Politica externă a Teheranului este să înfrunte hegemonia SUA, afirmă vicepreşedintele Iranului

Politica externă a Teheranului este să înfrunte hegemonia SUA, afirmă vicepreşedintele Iranului
 Politica externă a Teheranului este să înfrunte hegemonia SUA, afirmă vicepreşedintele Iranului - Image
Politica externă a Teheranului este să înfrunte hegemonia SUA, afirmă vicepreşedintele Iranului

Politica externă a Iranului este să înfrunte hegemonia SUA şi să protejeze multilateralismul, a declarat luni vicepreşedintele iranian Eshaq Jahangiri, adăugând că decizia Teheranului de a-şi reduce angajamentele prevăzute de acordul nuclear ar putea fi schimbată dacă celelalte părţi îşi respectă partea lor din înţelegere, relatează Reuters.

Iranul şi SUA au fost foarte aproape de o confruntare în iunie după ce Teheranul a doborât o dronă americană, ceea ce ar fi putut declanşa un atac de răspuns, despre care preşedintele american Donald Trump a spus că a fost anulat în ultimul moment.

“Politica externă a Republicii Islamice a Iranului este să protejeze multilateralismul şi să înfrunte hegemonia americană”, a spus Jahangiri, conform agenţiei de ştiri IRIB.

Relaţiile Iranului cu Washingtonul s-au înrăutăţit semnificativ după ce Trump a retras SUA din acordul nuclear din 2015 dintre Teheran şi marile puteri şi a reimpus sancţiuni Iranului.

Jahangiri a precizat că decizia Iranului de a-şi reduce angajamentele prevăzute de acord ar putea fi schimbată dacă statele încă semnatare ale înţelegerii îşi vor respecta partea lor.

Iranul a transmis în mai că îşi va diminua angajamentele prevăzute de pact, pe baza căruia majoritatea sancţiunilor internaţionale aplicate Teheranului au fost ridicate în schimbul reducerii de către Iran a activităţii sale nucleare.

Teheranul consideră că ţările încă semnatare – Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia – ar putea face mai mult pentru a diminua efectele retragerii SUA din înţelegere. AGERPRES/(AS – autor: Ionuţ Mareş, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: theflagshop.co.uk

US24 NEWS

Lasă un răspuns