Economie

Portugalia: 15 ţări, printre care şi România, subliniază urgenţa unui acord asupra bugetului UE post-Brexit

Portugalia: 15 ţări, printre care şi România, subliniază urgenţa unui acord asupra bugetului UE post-Brexit
 Portugalia: 15 ţări, printre care şi România, subliniază urgenţa unui acord asupra bugetului UE post-Brexit - Image
Portugalia: 15 ţări, printre care şi România, subliniază urgenţa unui acord asupra bugetului UE post-Brexit

Reunite la Beja, în Portugalia, 15 ţări din Europa de Sud, Centrală şi de Est au afirmat sâmbătă, la Summitul Grupului „Prietenii Coeziunii”, nevoia de a se ajunge rapid la un acord asupra viitorului buget european după Brexit, relatează AFP.

Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ungaria au semnat comunicatul final al summitului care a avut loc în acest oraş situat la 180 de kilometri sud de Lisabona.

„Este urgent să se ajungă la un acord asupra viitorului buget european, iar statele membre reunite astăzi şi-au afişat dorinţa fermă de a încheia un acord definitiv la 20 februarie”, a anunţat premierul portughez Antonio Costa într-o conferinţă de presă la sfârşitul discuţiilor.

Summitul Grupului ‘Prietenii Coeziunii’ vine cu trei săptămâni înainte de un summit excepţional convocat de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a încerca să se decidă bugetul UE pentru perioada 2021-2027.

„Mai mult ca oricând trebuie afirmată coeziunea Uniunii Europene, în contextul în care ea este acum mai fragilă odată cu ieşirea Marii Britanii”, a adăugat Costa.

Cele 17 ţări care s-au reunit în Portugalia se tem ca viitorul acord să nu ducă la importante reduceri bugetare, accentuate de oprirea contribuţii Marii Britanii, care a părăsit oficial Uniunea Europeană vineri.

De asemenea prezentă, Croaţia a preferat să îşi păstreze neutralitatea în calitate de ţară care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, în timp ce Italia nu a făcut parte dintre semnatare.

Summitul din Portugalia a fost a treia reuniune a Grupului ‘Prietenii Coeziunii’, după o primă întâlnire la Bratislava în 2018 şi o a doua întâlnire la Praga în noiembrie anul trecut.AGERPRES/(AS – editor: Ionuţ Mareş, editor online: Alexandru Cojocaru)

US24 NEWS

Lasă un răspuns