Rugby: Marius Tincu, selecţioner interimar al ‘Stejarilor’; Lynn Howells, consultant tehnic

Fostul internaţional Marius Tincu a fost numit selecţioner interimar al naţionalei de rugby a României, în timp ce un fost selecţioner, galezul Lynn Howells, este consultant tehnic al României din partea World Rugby, informează un comunicat al FRR remis luni AGERPRES. ''Departamentul de Înaltă Performanţă al World Rugby împreună cu Federaţia Română de Rugby desfăşoară un amplu proces de recrutare a unui nou antrenor principal pentru echipa naţională.

Persoana selectată va traversa o perioadă de adaptare, în care se va familiariza cu specificul ţării noastre, al jucătorilor, cât şi cu tot ceea ce înseamnă cultură românească, astfel încât să aibă un start cât mai bun.

Apropierea Rugby Europe International Championship 2019, o competiţie esenţială pentru echipa naţională, face obligatorie asigurarea celor mai bune condiţii de pregătire şi antrenament pentru 'Stejari' în drumul lor spre evoluţii cât mai bune.

Astfel, consultanţii de Înaltă Performanţă ai World Rugby (Calvin Morriss şi Richie Dixon) au recomandat ferm să fie numit un antrenor principal interimar şi un consultant tehnic pentru perioada Campionatului European, care începe în luna februarie şi se încheie în luna martie'', se arată în comunicat.

Conform sursei, în acest sens au fost contactaţi Marius Tincu şi Lynn Howells, ambii cunoscând importanţa competiţiei pentru jucători, federaţie, parteneri şi suporteri, în contextul în care urmează trei partide acasă şi este vital ca echipa naţională să aibă tot ceea ce este necesar pentru a face faţă adversarilor săi şi pentru a onora încrederea suporterilor. ''Atât Marius Tincu, antrenorul principal interimar, cât şi Lynn Howells, devenit Consultant Tehnic al României din partea World Rugby, au rămas mereu alături de rugbyul românesc, fiind apropiaţi ai 'Stejarilor', pe care îi cunosc bine şi sunt dedicaţi rolului asumat până la încheierea procesului de recrutare a unui nou antrenor principal'', se menţionează în comunicat.

Marius Tincu s-a declarat plăcut surprins de revenirea printre ''Stejari'', precizând că este vorba despre o nouă provocare în activitatea sa profesională. ''Am fost plăcut surprins de propunerea de a reveni printre Stejari.

Cei cinci ani cât am fost antrenor al pachetului de înaintare au fost ani frumoşi pentru mine, ani în care am crescut ca antrenor, ca om.

Mi-am dorit din prima clipă să revin, discuţiile mai lungi au fost însă cu familia mea pentru că le va fi greu să se descurce fără mine o perioadă şi am nevoie de sprijinul lor 100% pentru a putea face asta.

Este o postură nouă pentru mine, o provocare, sunt foarte încântat şi cu mare dorinţă de muncă. Ştiu unde revin, îi cunosc pe băieţi, cu unii am jucat, pe unii i-am antrenat, pe unii urmează să îi cunosc, însă sunt pozitiv că vom reuşi să facem lucruri frumoase împreună'', a declarat Tincu.

El a admis că preia cârma naţionalei într-un moment dificil ca urmare a descalificării de la CM 2019 din Japonia. ''Vin într-un moment greu pentru rugbyul românesc, neparticiparea în premieră la Cupa Mondială şi rezultatele înregistrate în luna noiembrie a anului trecut, toate fac foarte dificile aceste timpuri.

Este important să lăsăm orice interes personal, orice ambiţie şi orgoliu şi să punem tot ce avem în folosul echipei, în scopul comun de a ajuta România să îşi găsească stabilitatea şi să îşi reafirme valoarea pe plan mondial.

De aceea, solicit sprijinul federaţiei, cât şi pe cel al suporterilor, ca să fim cu toţii alături de echipă (…).

Echipa naţională are nevoie de timp şi multă muncă, foarte multă muncă'', a spus Marius Tincu.

La rândul său, Lynn Howells s-a declarat bucuros să revină printre ''prieteni''. ''Pentru mine este o mare bucurie să vin şi să lucrez cu oamenii pe care îi respect, care mi-au lipsit în această perioadă, să vin alături de prieteni.

Am rămas apropiat de rugbyul românesc, am urmărit meciurile echipei, pe cele din noiembrie, şi m-am bucurat că băieţii au câştigat cea mai importantă partidă, cea cu Portugalia, după care, nu ştiu, în celelalte parcă şi-au pierdut plăcerea de a juca.

Sunt nerăbdător să mă alătur echipei şi staff-ului tehnic şi îl pot asigura pe Marius Tincu că va avea în mine un sprijin, voi fi acolo să îl ajut cu un sfat, cu o părere, cu o idee, dacă va considera că este necesar'', a afirmat Lynn Howells.

Marius Tincu (40 ani), care a îmbrăcat de 53 de ori tricoul cu frunza de stejar şi a participat la două ediţii ale Cupei Mondiale ca jucător, nu este la prima colaborare cu echipa României.

Acesta a debutat oficial în postura de antrenor al pachetului de înaintare în 2012, cu meciurile din Cupa Europeană a Naţiunilor (actuala Rugby Europe International Championship), activitate pe care a încheiat-o în iunie 2017.

Lynn Howells a fost antrenorul principal al ''Stejarilor'' între februarie 2012 şi martie 2018.

Sub conducerea lui, ''Stejarii'' au disputat 70 de meciuri, din care au câştigat 48, au obţinut un rezultat de egalitate şi au pierdut 21, procentul de victorii fiind de 68%.

Cu acesta pe banca tehnică, România a câştigat un titlu de campioană europeană, patru titluri în World Rugby Nations Cup (fost IRB) şi a participat la Cupa Mondială de Rugby din 2015 din Anglia, unde ''Stejarii'' au înregistrat o victorie, cu Canada (17-15) – cea mai spectaculoasă revenire din istoria competiţiei şi trei înfrângeri- în meciul cu Irlanda stabilindu-se recordul de spectatori al competiţiei, 89.267.

România va avea pentru acest sezon competiţional următorul staff tehnic: Marius Tincu – antrenor principal interimar, Danie de Villiers – antrenor treisferturi şi Lynn Howells – consultant tehnic din partea World Rugby.

Naţionala României va debuta în sezonul 2019 al Rugby Europe International Championship pe data de 9 februarie, pe Cluj Arena, împotriva Georgiei.

Stejarii vor întâlni pe 16 februarie, la Botoşani, Germania, pe 3 martie, la Madrid, Spania, pe 9 martie la Botoşani, Rusia şi pe 17 martie, la Bruxelles, Belgia.

AGERPRES/(AS-autor: Adrian Drăguţ, editor: Mircea Lazaroniu, editor online: Irina Giurgiu)

Comentarii

Sursa articol: us24.ro

Lasa un comentariu