SĂNĂTATEA, PRIORITATE PENTRU GUVERNUL PSD

SĂNĂTATEA, PRIORITATE PENTRU GUVERNUL PSD
 SĂNĂTATEA, PRIORITATE PENTRU GUVERNUL PSD - Image
SĂNĂTATEA, PRIORITATE PENTRU GUVERNUL PSD

În acest an, guvernul PSD a alocat cele mai multe fonduri pentru domeniul sănătății, astfel încât nu doar să fie continuate programele începute în anii anteriori, ci să fie demarate și noi proiecte menite să îmbunătățească serviciile medicale de care beneficiază populaţia.
Astfel, Ministerul Sănătății are cu 1,7 miliarde de lei în plus la buget, ceea ce echivalează cu o creștere de 19% a resurselor financiare față de anul trecut.Apoi, Casa Naţională de Asigurări în Sănătate are cu 6,1 miliarde de lei în plus și ajunge să aibă un buget de 4,84% din PIB, după ce mulți ani tința de 5% a fost doar o promisiune.
În plus, bugetul pentru investiții și aparatură medicală crește spectaculos în 2019, cu 84%, și ajunge la peste 1 miliard de lei.
Bani din care se alocă bani pentru achiziționarea de aparatură, reparații capitale şi finalizarea lucrărilor de investiții începute cum sunt Spitalul de Pediatrie din Timișoara, Spitalul din Fălticeni început în 1990 sau blocul operator al Spitalului Universitar.
De asemenea, anul acesta va fi achizitionată aparatură pentru blocurile operatorii de urologie necesare pentru tehnicile chirurgicale minim invazive, conform standardelor europene, pentru toate cele 14 centre principale din țară.
Crește finanțarea și pentru funcționarea cabinetelor medico-sociale, pentru asistența comunitară, medicina școlară și pentru asigurarea co-finanțărilor destinate proiectelor finanțate din fonduri europene.

Se finalizează achizitia de 1000 de incubatoare pentru toate maternitățile din Romania și continuă dotarea cu aparatură imagistică de înaltă performanță a sectiilor de neonatologie si ginecologie. În plus, se finanțează testul genetic de screening prenatal neinvaziv care depistează, testează anomaliile genetice ale fătului, iar estimările merg ână la un număr de 200.000 de gravide beneficiare.Și tot în 2019 se introduce programul național de testare şi tratament pentru carenta de vitamina D în două etape: profilaxia rahitismului la sugar şi gravidă (extindere la copil după 18 luni) și screening pe grupe de varstă în functie de criterii şi factori de risc al deficitului sever de vitamina D.
Și nu în ultimul rând, pacienții români au acces la tratamente inovative de ultimă generație.
Din acest an se asigură inclusiv finanțarea pentru testarea markerilor tumorali și moleculari necesari pentru prescrierea medicamentelor inovative nou introduse în lista de medicamente compensate și gratuite și pe care acum o sponsorizează firmele de medicamente.
Și tot în 2019, lista de medicamente compensate şi gratuite va fi modificată trimestrial, pentru o mai bună actualizare a tratamentelor necesare, în pofida faptului că legislatia prevede cel puţin o corecţie pe an.
Și să nu uităm că în cei doi ani de guvernare ai PSD s-au construit 3 spitale noi:Spitalul de la Mioveni (care va fi inaugurat în iunie 2019), Spitalul pediatric Victor Gomoiu din București și Spitalul municipal Craiova.

US24 NEWS

Lasă un răspuns