Economie

Semnarea la Ciudad de Mexico a noului acord de liber schimb USMCA

Semnarea la Ciudad de Mexico a noului acord de liber schimb USMCA
 Semnarea la Ciudad de Mexico a noului acord de liber schimb USMCA - Image
Semnarea la Ciudad de Mexico a noului acord de liber schimb USMCA

Acordul de liber schimb din America de Nord, ale cărui amendamente au fost negociate timp de un an, a fost semnat marţi la Ciudad de Mexico în cursul unei ceremonii la preşedinţia ţării, notează AFP.

Reprezentanţii guvernelor din Statele Unite, Canada şi Mexic şi-au semnăturile în josul documentului.

„Este vorba despre a atrage mai multe investiţii pentru America de Nord. Dacă există investiţii, există creştere, dacă există creştere, există bunăstare”, a declarat preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador încheind ceremonia de semnare.

„Este, de asemenea, un acord, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, un acord care este în favoarea muncitorilor din Canada, Statele Unite şi din Mexic”, a adăugat el insistând asupra „cooperării pentru dezvoltare care va permite unitatea continentului american, unitatea continentului nostru”.

Această versiune finală a acordului, care conţine amendamente discutate de cele trei ţări, modernizează tratatul NAFTA, semnat de fostul preşedinte american Bill Clinton în urmă cu 25 de ani, care a legat între ele economiile celor trei ţări.

NAFTA a creat o vastă zonă de comerţ regrupând circa 500 de milioane de locuitori, cu scopul afişat de a contribui la creşterea economică şi ridicarea nivelului de trai a populaţiei din cele trei ţări. Cu rezultate contradictorii, potrivit economiştilor.

Noul acord, USMCA, a fost semnat în versiunea iniţială de cele trei ţări în noiembrie 2018. Deocamdată, numai parlamentul Mexicul l-a ratificat, reaminteşte AFP.AGERPRES/(AS – editor: Alic Mîrza)AGERPRES/(AS – editor: Alic Mîrza, editor online: Daniela Juncu)

US24 NEWS

Lasă un răspuns