Economie

Venezuela: Guvernul impune o taxă pe tranzacţiile în dolari

Venezuela: Guvernul impune o taxă pe tranzacţiile în dolari
 Venezuela: Guvernul impune o taxă pe tranzacţiile în dolari - Image
Venezuela: Guvernul impune o taxă pe tranzacţiile în dolari

Guvernul venezuelean va impune o taxă de până la 25% pe tranzacţiile în dolari care câştigă teren în ţară în faţa devalorizării scăpate de sub control a bolivarului, potrivit unui decret publicat vineri în Monitorul Oficial, transmite AFP.

Măsura decisă în cadrul unei reforme fiscale prevede o taxă între 5% şi 25% asupra „bunurilor şi serviciilor plătite în valută”.

Lovită din plin de şase ani de recesiune, o hiperinflaţie şi prăbuşirea bolivarului în faţa dolarului cu 98,6% în 2019, ţara sud-americană cunoaşte o dolarizare neoficială a economiei de aproape un an.

Flexibilizarea controlului schimburilor valutare, după trei ani de control strict, a încurajat folosirea bancnotei verzi.

Potrivit cabinetului Ecoanalitica, 53,8% din tranzacţiile din ţară se fac în dolari. Însă numai 15% din populaţie are acces constant la moneda SUA şi 35% în mod ocazional.

Potrivit expertului Henkel Garcia din cadrul Ecoanalitica, măsura caută „să stimuleze utilizarea” petro, criptomoneda locală (1 petro = 60 de dolari) lansată în 2018 de guvernul lui Nicolas Maduro, dar criticată de economişti şi platformele de schimb.

Executivul şi-a înmulţit recent iniţiativele pentru promovarea acesteia. În decembrie, o primă în petro le-a fost acordată bugetarilor şi pensionarilor.

Experţii sunt de părere că petro a fost schimbat rapid în bolivari şi apoi în valută.AGERPRES/(AS – editor: Alic Mîrza, editor online: Daniela Juncu)

US24 NEWS

Lasă un răspuns